22. broj časopisa math.e

Dragi čitatelji,

Objavljen je dvadeset i drugi broj hrvatskog matematičkog elektroničkog časopisa math.e, koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo. U novom broju donosimo tri matematička članka, te dvije avi animacije modela hiperboličke ravnine.

U članku O modelima hiperboličke ravnine, Vedrana Mikulić Crnković i Ivona Novak sa Sveučilišta u Rijeci, daju interesantan prikaz, s velikim brojem crteža, modela neeuklidske geometrije. Kao prilog članku objavljene su i dvije avi animacije. Za gledanje je potrebno imati odgovarajuću nadogradnju (plug-in) mrežnog preglednika.

U članku O Ginijevu koeficijentu koncentracije, Bojan Kovačić, Renata Opačić i Luka Marohnić, sa Tehničkog veleučilišta u Zagrebu se bave problemom majorizacije vektora i primjenama u ekonomiji. U članku je dano nekoliko ilustrativnih primjera.

U članku Kvantitativne metode odlučivanja – problem složene razdiobe ulaganja, Tihana Strmečki, Ivana Božić i Bojan Kovačić sa Tehničkog veleučilišta u Zagrebu daju nastavak razmatranja iz prvog dijela članka objavljenog u broju 19 ovog časopisa. Nastavak članka se bavi problemom složene razdiobe ulaganja. Članak ima i didaktičku vrijednost kao doprinos razvoju metoda poučavanja tehnika dinamičkog programiranja studenata stručnih studija.

 

Verzije članaka koje su pogodne za tiskanje možete preuzeti na portalu hrčak.

 

Glavni urednik:
Luka Grubišić

Share this