Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
Broj 3, listopad 2004. ISSN 1334-6083
 
O Rubrike   O Sadržaj
* Uvodna riječ
* Uredništvo
* Matematika u literaturi
* Natjecanja
* Nagradni zadaci
* Iz povijesti matematike
* Upute za autore
* Forum
* Linkovi

VIDI top 100
*  Hrvoje Čavrak: Enigma
Zahvaljujući nadljudskim naporima savezničkih kriptoanalitičara došlo je do preokreta u tijeku Drugog svjetskog rata. Ispisavši neke od najzanimljivijih stranica u povijesti kriptografije, uspjeli su učiniti ono što se smatralo nemogućim - dešifrirati Enigmu.
*  Dubravka Glasnović Gracin: TV-matematika
Učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i mnogim studentima, matematika često izgleda neprimjenjiva u svakodnevnom životu. Evo jednog primjera gdje se iza bezazlenog novinskog oglasa kriju osnovni matematički poučci. Uz brojne konkretne činjenice vezane uz omjere stranica TV ekrana, matematičko gradivo se nametnulo kao imperativ koji se mora znati želi li se u potpunosti snaći u kupovini televizora.
*  Vedran Krčadinac: Teorija igara - matematičko modeliranje konfliktnih situacija
Teorija igara bavi se situacijama konflikta između dvaju ili više sudionika. Cilj je odrediti ponašanje sudionika koje je za njih najpovoljnije, pod pretpostavkom da su racionalni. Konflikt je reguliran strogo definiranim pravilima kao u društvenim igrama poput pokera, monopola ili "čovječe ne ljuti se". Teorija igara omogućuje preciznu analizu takvih igara, po čemu je dobila ime.
*  Branka Srdić: Kako su računali stari Egipćani?
Jedna od najranijih velikih civilizacija bila je staroegipatska, pa tako i staroegipatska matematika predstavlja jednu od najranijih epoha razvoja te znanosti. Stari Egipćani imali su razvijeni decimalni sustav i svoje oznake za brojeve, a bili su vrlo vješti u zbrajanju, oduzimanju, množenju, dijeljenju te računanju s razlomcima.
O O