Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
 
O Matematika u literaturi
Uređuje Jelena Gusić
O

Možda je za matematiku stiglo zlatno doba? Filmovi, knjige, kazališne predstave... Gotovo da je matematika postala garancija uspjeha! A nije sve počelo s filmovima Good Will Hunting i Beautiful Mind. Umjetnici su gotovo oduvijek tražili inspiraciju u matematici. U ovoj ćemo vam rubrici predstaviti neka literarna djela vezana za matematiku.

* Broj 12

U dvanaestom broju donosimo izbor iz internetskog stripa XKCD autora Randalla Munroea. Podnaslov je Strip o romantici, sarkazmu, matematici i jeziku. Teme stripa često su vezane uz matematiku i računarstvo, a odlikuje ga crtež u "čiča gliša" stilu i karakteristični introspektivni humor. Stripove je izabrala i prevela na hrvatski Martina Balagović, postdiplomantica na MIT-u.

* Broj 11

Matematički tekstovi obično se pišu strogo formalnim stilom. Dobre matematičke radove odlikuje unutarnja elegancija koja ima svoju estetsku vrijednost, no ipak je matematički stil pisanja daleko od literarnog. Jedna od rijetkih iznimaka je "matematička novela" Donalda E. Knutha Surreal numbers s podnaslovom How two ex-students turned on to pure mathematics and found total happiness (Kako su se dvoje bivših studenata navukli na čistu matematiku i našli potpunu sreću). Prema Knuthu, jedan od najvećih nedostataka postojećeg sustava podučavanja je što ne potiče kreativnost i učenicima ne daje priliku samostalno dolaziti do matematičkih spoznaja. Svjestan da se kreativnost ne može naučiti iz udžbenika, pokušao je u formi književnog djela pokazati kako se stvara nova matematika. U jedanaestom broju donosimo vam ulomak iz Knuthove novele, a o njezinoj matematičkoj pozadini pročitajte više u članku Nadrealni brojevi Bojane Kodrič.

* Broj 10

U desetom broju predstavljamo vam rubriku za zabavu američkog časopisa Scientific American čiji je autor Dennis E. Shasha. Prije njega u toj rubrici su objavljivali poznati popularizatori matematike Martin Gardner (autor priloga iz prošlog broja), Douglas R. Hofstadter (poznat po knjizi Gödel, Escher, Bach) i Ian Stewart. Donosimo prijevode dviju priča/pitalica. Jedna su Dijamantni snovi, objavljeni u "kutku za roditelje", u kojem se objavljuju zadaci za rad s djecom od 7 do 12 godina. U tim pričama su uvijek i potpuna objašnjenja, kako bi roditelji mogli objasniti djeci ono što ponekad izgleda poput matematičke magije. Druga priča je Karlo za praznike ne vraća novac. Rješenja ovakvih priča objavljuju se naknadno.

* Broj 9

U devetom broju donosimo priču Crkva četvrte dimenzije poznatog američkog matematičara i pisca Martina Gardnera, rođenog 1914. U njoj slavni pisac povezuje svoj interes i ljubav prema matematici, zabavnoj matematici, filozofiji i religiji te nam pokušava približiti četvrtu dimenziju. Priča je uključena u zbirku “Imaginary Numbers: An Anthology of Marvelous Mathematical Stories, Diversions, Poems, and Musings” koju je uredio W. Frucht, a za vas ju je preveo Melkior Ornik, učenik 3.E razreda XV. gimnazije u Zagrebu.

* Broj 8

U osmom broju donosimo priču Wangovi sagovi australskog autora znanstvene fantastike Grega Egana, u prijevodu Predraga Raosa. Matematička pozadina priče opisana je u članku Martine Balagović Wangove pločice. Egan se proslavio kao autor "tvrde" znanstvene fantastike romanom Permutation city. Ovu priču kasnije je pretvorio u poglavlje romana Diaspora, o kojem možete pročitati recenziju na web stranici Mathematical fiction.

* Broj 7

U sedmom broju donosimo rješenje Alisine tablice množenja i ulomak iz knjige Doživljaj matematike, čiji su autori američki matematičari Philip J. Davis, Reuben Hersch i Elena A. Marchisotto. Knjiga je nedavno izašla na hrvatskom, u prijevodu Zdenke i Šime Ungara, a Mirko Polonijo napisao je prikaz koji je objavljen u 219. broju časopisa Matematičko-fizički list.

* Broj 6

Za šesti smo broj, osim rješenja Salaminine krivulje te “rješenja” pjesme Near a Raven, pripremili i zadatak iz Alise u zemlji čudesa Lewisa Carrolla. Izvadak iz knjige i zadatak Alisina tablica množenja poslala nam je Maja Rendić, apsolventica matematike i informatike na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

* Broj 5

Za peti smo broj ponovno pripremili jedan zadatak R. Granta Woodsa, Salamininu krivulju. Pokušajte ga riješiti! Osim njega donosimo i pjesmu Mikea Keitha Near a Raven. Pjesma je napisana 1995. po pjesmi Gavran (Raven) E. A. Poea (i nju možete vidjeti kako biste pjesme mogli usporediti). To je jedna od najdužih pjesama o broju pi. Otkrijte koliko je decimala broja pi u pjesmi "kodirano" i koji je ključ "šifre". Rješenje ovog zadatka i Salaminine krivulje možete vidjeti u sljedećem broju.

* Broj 4

Za četvrti smo broj časopisa, osim rješenja Analize za klimatologe, pripremili i izvadak iz Hobita (1937.) J.R.R. Tolkiena (1892.-1973.). Slavni je pisac u ovom izvatku iskoristio našu osjetljivost na male brojeve. Ako niste čitali knjigu, ili niste uočili ovaj dio, pročitajte kako Gandolf pričom u koju je upleo nelogičnosti povezane s brojevima navodi Beorna da pusti u kuću hobita i patuljke.

* Broj 3

Profesor matematike na Sveučilištu u Manitobi, R. Grant Woods, za svoje je studente napisao projekte koji se zasnivaju na matematičkoj analizi jedne varijable. Svaki je od projekata napisan kao kratka zanimljiva priča, a takvo je i rješenje. U ovom vam broju donosimo priču Analiza za klimatologe. Pokušajte je riješiti. Svoje rješenje možete usporediti s autorovim u sljedećem broju.

* Broj 2

Priča američkog matematičara Raymonda Smullyana Kako je Kazir dobio ženu ispričana je u tradiciji starih bajki: tu je kralj, lijepe kćeri i prosac koji treba riješiti zadatak. Može li prosac smisliti pravo pitanje i osvojiti ruku princeze? Tko je u ovoj priči potkovan znanjem iz matematičke logike - prosac, kralj, kraljeva kći? Pročitajte, možda i vama jednom zatreba...

* Broj 1

Kao prvi prilog u ovoj rubrici pripremili smo pripovijetku Gold Bug slavnog američkog književnika Edgara Allana Poea.

Mnogi su tražili gusarsko blago, a Legrand je u posjedu pergamenta ispisanog čudnim znakovima. I razumije se u kriptografiju...
O ---O