Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
Broj 4, veljača 2005. ISSN 1334-6083
 
O Rubrike   O Sadržaj
* Uvodna riječ
* Uredništvo
* Matematika u literaturi
* Natjecanja
* Nagradni zadaci
* Iz povijesti matematike
* Upute za autore
* Forum
* Linkovi

*  Franka Miriam Brückler: Matematički dvoboji
Mnoge velike matematičke ideje i dokazi važnih rezultata izazvali su kontroverze među matematičarima. Ponekad se radilo o sukobima oko prvenstva, ponekad oko točnosti rezultata, ponekad oko autorstva, a ponekad opet oko smislenosti neke matematičke teorije. Upoznat ćemo se s nekoliko velikih matematičkih ideja u povijesti oko kojih su se razvili takvi sukobi.
*  Hrvoje Eklić: Eksperimentalno određivanje fraktalne dimenzije
Pomoću programa za eksperimentalno određivanje fraktalne dimenzije moguće je na interaktivan način odrediti fraktalnu dimenziju svih poznatijih fraktala, a moguće je odrediti i aproksimaciju fraktalne dimenzije nekog otoka, dijela obale ili bilo koje slične razlomljene linije.
*  Anamari Nakić: Heuristički algoritmi za 0-1 problem naprtnjače
Spremajući se za put, vjerojatno se uvijek trudite ponijeti što manje stvari, a opet dovoljno da imate sve što vam može zatrebati. No, optimalno je rješenje za velik broj predmeta teško pronaći, pa se može upotrijebiti heuristički algoritam, za kojeg nema strogog matematičkog dokaza korektnosti, ali je u primjenama dovoljno dobar.
*  Zdenka Pavić: Žene u matematici
Tradicionalno, ljudi smatraju da bi matematičari morali biti muškarci. Međutim, tijekom povijesti bilo je mnogo matematičarki koje su doprinijele znanosti jednako kao i njihovi muški kolege. Podsjetit ćemo na činjenice iz života i matematičkog djelovanja nekih od njih.
O O