Hrvatski matematički elektronski časopis math.e

Broj 4 


Uvodna riječDragi čitatelji,

Pred vama je četvrti broj elektronskog matematičkog časopisa math.e, koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo. Kao i prethodni brojevi, i ovaj broj donosi četiri nova članka.

U članku Matematički dvoboji, autorice dr.sc. Franke Miriam Brückler s PMF - Matematičkog odjela, upoznajemo se s nekoliko velikih matematičkih ideja oko kojih su se sukobljavali znameniti matematičari. Njihovi sukobi oko prvenstva, autorstva i točnosti rezultata obilježili su povijest matematike.

U članku Eksperimentalno određivanje fraktalne dimenzije, Hrvoje Eklić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prikazuje svoj program za eksperimentalno određivanje fraktalne dimenzije klasičnih fraktala, kao i skupova fraktalnog tipa koji se pojavljuju u prirodi. Ovo je već drugi prilog u časopisu koji je nastao u okviru kolegija "Uvod u matematičku teoriju kaosa za inženjere", koji na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu predaje prof.dr.sc. Mervan Pašić.

Anamari Nakić, studentica PMF - Matematičkog odjela, u članku Heuristički algoritmi za 0-1 problem naprtnjače prikazuje dva heuristička algoritma za jedan od najpoznatijih "teških" problema. Kako za njega nije poznat polinomijalni algoritam, zanimljivi su algoritmi za koje nemamo strogi matematički dokaz korektnosti, ali koji se u primjenama pokazuju dovoljno dobri. Čitatelji mogu isprobati ove algoritme pomoću appleta koji se nalaze u članku.

Kao i u svim dosadašnjim brojevima, i u ovom imamo članak koji je nastao u okviru kolegija "Metodika nastave matematike" na PMF-MO, pod vodstvom doc. dr. Aleksandre Čižmešije. Ovaj puta je to članak Zdenke Pavić Žene u matematici, koji donosi zanimljive činjenice iz života i matematičkog djelovanja poznatih matematičarki.

Prof. Jelena Gusić, urednica rubrike Matematika u literaturi, za ovaj je broj pripremila rješenje zadatka postavljenog u priči R. Granta Woodsa Analiza za klimatologe u prošlom broju, te izvadak iz Hobita J.R.R. Tolkiena.

Podijeljene su nagrade najuspješnijim rješavateljima nagradnih zadataka iz trećeg broja. Na žalost, primili smo jako malo vaših rješenja. Nadamo se da će novi nagradni zadatci naići na veći odjek kod čitatelja. Nagrade su, kao i do sada, knjige u izdanju HMD-a.

Izlazak sljedećeg, petog broja časopisa planira se za lipanj 2005.

Ovom prilikom bih naveo i nekoliko web stranica koje imaju link na naš časopis, a s kojih nam dosta redovito dolaze posjetitelji (redoslijed je po broju posjeta koje smo dobili s pojedine stranice): Hrvatsko matematičko društvo, Matematika za osnovnu i srednju školu, student.math.hr, WWW.HR - Matematika, Matematičko-fizički list, VIDI WEB TOP 100, Hrvatski obrazovni portal škola, Google Directory - Hrvatski mediji, Pedagoški fakultet Maribor, Yahoo directory - Science Magazines.

Uredništvo zahvaljuje na svim komentarima, pohvalama i sugestijama vezanim uz sadržaj dosadašnjih brojeva časopisa. Očekujemo i dalje vaše komentare, primjedbe i sugestije glede koncepcije i sadržaja časopisa. Također pozivamo sve zainteresirane za suradnju da svojim prilozima sudjeluju u kreiranju idućih brojeva časopisa. Naša e-mail adresa je mathe@math.hr.

Glavni urednik:

Andrej Dujella