Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
Broj 12, studeni 2007. ISSN 1334-6083
 
O Rubrike   O Sadržaj
* Uvodna riječ
* Uredništvo
* Matematika u literaturi
* Natjecanja
* Nagradni zadaci
* Iz povijesti matematike
* Upute za autore
* Forum
* Linkovi

*  Vedran Kojić: Minesweeper problem je NP-potpun
Tema ovog članka jest objašnjenje kako je igrica Minesweeper poslužila kao zanimljiv primjer u teoriji računarstva, točnije teoriji složenosti. Što je Minesweeper problem, kakve veze to ima s jednim od najvećih problema u matematici i računarstvu te kako se u cijelu priču uklapa svota od milijun dolara, neka su od pitanja na koja dajemo odgovor.
*  Harun Šiljak:
      Afine transformacije ravnine (HR)
      Afine transformacije ravni (BiH)
U ovom tekstu pokušat ćemo sistematično izložiti teoriju afinih transformacija u ravnini, prilagođenu srednjoškolskom nivou, te kroz niz ilustrativnih primjera pokazati njihovu primjenu pri rješavanju različitih geometrijskih problema. Afine transformacije nalaze se negdje između sintetičkih i nesintetičkih metoda: ne pretvaraju geometrijski problem u algebarski (kao što to čine analitičke metode), ali su neodvojivo povezane s vektorima, vektorskim prostorima i koordinatnim sustavima. Primjeri i zadaci su izabrani tako da pokažu standardne metode rješavanja planimetrijskih problema uz pomoć afinih transformacija i omoguće zainteresiranom čitatelju rješavanje problema za samostalan rad navedenih na kraju članka.
*  Vedrana Mikulić: Kombinatorički dizajni i najave rukometnih utakmica
Kroz primjer rasporeda najava rukometnih utakmica uvodimo osnovne pojmove teorije kombinatoričkih dizajna i njihova svojstva: 2-dizajn, t-dizajn, automorfizam dizajna. Nadalje, navodimo primjere malih dizajna koji nam pomažu u rješavanju zadanih problema.
     Iz povijesti matematike     
        
  
Darko Žubrinić:
William Feller (1906.-1970.)

Leonardo
  
O O