Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
 Broj 12
O Uvodna riječ
O

Dragi čitatelji,

S malim zakašnjenjem izašao je dvanaesti broj Hrvatskog matematičkog elektronskog časopisa math.e, koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo. Objavljujemo tri matematička članka, opsežan članak u rubrici Iz povijesti matematike, novi prilog u rubrici Matematika u literaturi i novi nagradni zadatak.

Članak Minesweeper problem je NP-potpun napisao je Vedran Kojić, student treće godine na PMF-Matematičkom odjelu u Zagrebu. Riječ je o poznatoj igri otkrivanja mina, široko rasprostranjenoj na računalima pod Windows operacijskim sustavima. Pokazuje se da je igra složenija nego što se čini na prvi pogled. "Minesweeper problem" jedan je od takozvanih NP-potpunih problema, za koje nije poznato postoji li algoritam koji ih rješava u polinomijalnom vremenu. Postojanje takvog algoritma jedno je od najvažnijih otvorenih pitanja današnje matematike.

Harun Šiljak, student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, napisao je članak Afine transformacije ravnine. Članak objavljujemo dvojezično, na hrvatskom i na bosanskom jeziku. Objašnjava se tehnika rješavanja geometrijskih problema s pomoću afinih transformacija i ilustrira brojnim riješenim primjerima i zadacima. Vjerujem da će članak biti zanimljiv i koristan sudionicima matematičkih natjecanja. Nagradni zadatak iz 12. broja vezan je uz ovaj članak.

U članku Kombinatorički dizajni i najave rukometnih utakmica Vedrana Mikulić, asistentica na Odsjeku za matematiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, objašnjava osnovne pojmove dijela kombinatorike poznatog kao teorija dizajna. Ilustrira ih problemom pravilnog rasporeda najava rukometnih utakmica, kod kojeg su igrači jednako zastupljeni. Vedrana nam otkriva razloge zbog kojih je ponekad moguće napraviti takav raspored, a ponekad nije moguće.

U rubrici Iz povijesti matematike objavljujemo članak William Feller (1906.-1970.). Ovu detaljnu biografiju poznatog hrvatsko-američkog matematičara napisao je Darko Žubrinić, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Profesor Žubrinić je povodom stote obljetnice Fellerova rođenja napravio web stranicu koju i dalje nadopunjuje podacima o Fellerovu životu i radu. Članak je prijevod na hrvatski trenutačnog stanja te web stranice.

Prilog u rubrici Matematika u literaturi posvećen je internetskom stripu XKCD. Objavljujemo nekoliko brojeva koje je izabrala i prevela na hrvatski Martina Balagović.

Na sastanku uredništva math.e održanom 15. studenog 2007. odlučeno je da će časopis ubuduće izlaziti dva puta godišnje, u svibnju i u studenom. Pozivamo vas da nam članke i priloge za buduće brojeve šaljete e-mailom na adresu mathe@math.hr. Da bismo ih stigli pripremiti za objavljivanje, članke moramo dobiti barem dva mjeseca prije izlaska broja za koji su namijenjeni. Idući broj predviđen je za svibanj 2008. Primjedbe i komentare na 12. broj napišite nam na forumu ili ih pošaljite e-mailom!

Glavni urednik:

  Vedran Krčadinac
O ---O