Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
Broj 2, lipanj 2004. ISSN 1334-6083
 
O Rubrike   O Sadržaj
* Uvodna riječ
* Uredništvo
* Matematika u literaturi
* Natjecanja
* Nagradni zadaci
* Iz povijesti matematike
* Upute za autore
* Forum
* Linkovi

*  Vlatka Antončić, Andro Galinović: Galerija fraktala
Fraktal ima svojstvo da svaki njegov dio sadrži istu strukturu kao i cijeli objekt, tj. uvećana slika dijela fraktala između bilo koje dvije točke bit će identična izgledu samog fraktala. Program "Galerija ULTIMATE" na interaktivan način generira više različitih vrsta fraktala u ravnini, kao što su Mandelbrotov i Juliaov skup, Sierpinskijev trokut, Kochova pahuljica i Pitagorino stablo.
*  Matko Botinčan, Dubravko Lapaine, Rudolf Markulin, Ana Žgaljić: Vibracije mehaničkih sustava
Svako gibanje koje se ponavlja u nekom vremenskom intervalu zove se vibracija. Većina ljudskih aktivnosti uključuje vibracije u nekom obliku. Čujemo jer se vibracije prenose preko naših bubnjića, govorimo zahvaljujući vibriranju naših glasnica. Uz objašnjenja matematičke pozadine, ilustrirani su primjeri vibracija sustava s jednim ili više stupnjeva slobode.
*  Zvonko Čerin: Geometrijski problem iz Latvije
Za geometrijski problem s matematičkog natjecanja održanog u Latviji 1994. godine opisuju se tri rješenja. Prvo je potpuno elementarno i koristi homotetije. Preostala dva koriste računalo i programski paket Maple V. Razmatraju se i neki otvoreni problemi vezani uz moguća poopćenja originalnog problema.
*  Nikola Dmitrović: Iracionalne jednadžbe i nejednadžbe
Članak je posvećen upotrebi računala u rješavanju iracionalnih (ne)jednadžbi. Postojanje programa za crtanje grafa funkcije omogućuje "interaktivno" rješavanje ovih (ne)jednadžbi. Jasno, grafičko rješavanje nema snagu matematičkog dokaza, ali omogućuje bolju vizualizaciju problema i uočavanje određenih putova u njegovom rješavanju.
O O