Hrvatski matematički elektronski časopis math.e

Broj 2 


Uvodna riječDragi čitatelji,

Pred vama je drugi broj elektronskog matematičkog časopisa math.e, koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo. Kao što smo rekli u uvodniku prvog broja, časopis je namijenjen prvenstveno učenicima srednjih škola te studentima matematike i srodnih fakulteta. No, nastojat ćemo da i svi ostali na web-stranicama časopisa nađu neke zanimljive sadržaje.

Drugi broj donosi četiri članka. Članak Galerija fraktala izradili su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Vlatka Antončić i Andro Galinović pod vodstvom prof. dr. Mervana Pašića. U članku su prikazane slike različitih vrsta fraktala u ravnini, generirane pomoću originalnog programa "Galerija ULTIMATE".

U članku Vibracije mehaničkih sustava Matko Botinčan, Dubravko Lapaine, Rudolf Markulin i Ana Žgaljić objasnili su matematičku pozadinu vibracija sustava s jednim ili više stupnjeva slobode, te su animiranim slikama ilustrirali vibracije njihala, opruga i elastičnog štapa. Autori članka studenti su i asistenti na PMF-Matematičkom odjelu, a članak je napravljen pod vodstvom doc. dr. Josipa Tambače.

U članku prof. dr. Zvonka Čerina, redovitog profesora s PMF-Matematičkog odjela, Geometrijski problem iz Latvije opisuju se tri rješenja geometrijskog problema s jednog latvijskog matematičkog natjecanja. Osim elementarnog rješenja, dana su i dva rješenja pomoću programskog paketa Maple V. Uz članak dolazi i Maple bilježnica (notebook) koja omogućuje provjeru svih izračuna u članku. Razmatraju se i moguća uopćenja originalnog problema, što autor naziva primjerom "matematičkog mjesečarenja". Ubuduće ćemo pokušati dio sadržaja časopisa ponuditi i na engleskom jeziku. Kao prvi mali korak u tom smjeru, u ovom broju donosimo englesku verziju članka profesora Čerina u pdf-formatu.

I u ovom broju imamo jedan članak koji je rezultat rada studenata PMF - Matematičkog odjela u okviru kolegija "Metodika nastave matematike", pod vodstvom doc. dr. Aleksandre Čižmešije. To je članak Nikole Dmitrovića Iracionalne jednadžbe i nejednadžbe, posvećen upotrebi računala u rješavanju iracionalnih (ne)jednadžbi.

Rubrika Natjecanja upotpunjena je informacijama o natjecanjima održanima u vremenskom periodu između izlaska prvog i drugog broja. Tako donosimo rezultate i zadatke s državnog natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola održanog u svibnju 2004. godine u Trogiru, s Mediteranskog matematičkog natjecanja srednjoškolaca, te sa studentskog natjecanja Vojtech Jarnik.

Imamo novi prilog u okviru rubrike Matematika u literaturi, koju uređuje prof. Jelena Gusić. To je njezin prijevod pripovijetke američkog matematičara Raymonda Smullyana Kako je Kazir dobio ženu (kazir.doc). Stalna rubrika Linkovi dopunjena je s još nekoliko (nadamo se zanimljivih) linkova na matematičke izvore na Internetu.

Nagrade najuspješnijim rješavateljima nagradnih zadataka iz prvog broja već su podijeljene. Sve vas pozivamo da se okušate u rješavanju novih nagradnih zadataka. Nagrade su knjige u izdanju HMD-a.

Izlazak sljedećeg, trećeg broja časopisa planira se za listopad 2004.

Uredništvo zahvaljuje na svim komentarima, pohvalama i sugestijama koje smo povodom izlaska prvog broja časopisa math.e dobili e-mailom, kao i na forumima Diskusijska lista nastavnika matematike i Forum@Degiorgi. Pozivamo sve čitatelje da nam pošalju svoje komentare, primjedbe ili sugestije glede koncepcije časopisa i sadržaja njegovog drugog broja. Također pozivamo sve zainteresirane za suradnju da svojim prilozima sudjeluju u kreiranju idućih brojeva časopisa. Naša e-mail adresa je mathe@math.hr.

Glavni urednik:

Andrej Dujella