Hrvatski matematički elektronski časopis math.e

Broj 1 


Uvodna riječDragi čitatelji,

Pred vama je prvi broj elektronskog matematičkog časopisa math.e. Časopis izdaje Hrvatsko matematičko društvo. Namijenjen je prvenstveno učenicima srednjih škola te studentima matematike i srodnih fakulteta. No, vjerujemo da će i svi ostali koji posjete web-stranice časopisa naći ponešto zanimljivo.

Prvi broj donosi četiri članka. U članku Matrične transformacije ravnine prof. dr. Darko Žubrinić sa Zavoda za primijenjenu matematiku Fakulteta elekrotehnike i računarstva, zajedno sa svojim studentima Tvrtkom Bedekovićem i Borkom Jandrasom, pokušava vizualizirati pojmove iz linearne algebre, kao što su rang i determinanta matrice.

U članku Algebarska metoda rješavanja konstruktivnih zadaća Ivan Štedul preko animiranih slika objašnjava osnovne geometrijske konstrukcije, a u prilogu Emine Tihomirović Likovi matematičara na poštanskim markama može se vidjeti izbor poštanskih maraka posvećenih matematičarima. Ova dva priloga rezultat su rada studenata PMF - Matematičkog odjela u okviru kolegija "Metodika nastave matematike", pod vodstvom doc. dr. Aleksandre Čižmešije.

I konačno, u članku Vigenèreova šifra možete, kroz prikaz jedne stare metode za šifriranje poruka, vidjeti i skromni doprinos glavnog urednika sadržaju prvog broja.

Planira se izlaženje tri broja godišnje - u veljači, lipnju i listopadu. Dakle, idući broj trebao bi izaći u lipnju 2004. Očekujemo da ćemo i ubuduće u svakom broju imati 3-4 nova članka. Pored toga, od samog početka uvodimo i nekoliko stalnih rubrika.

U rubrici Natjecanja donosit ćemo informacije s osnovnoškolskih, srednjoškolskih i fakultetskih natjecanja, kako domaćih, tako i međunarodnih na kojima sudjeluju hrvatski natjecatelji. Rubriku Iz povijesti matematike uređuje prof.dr. Ivica Gusić. Za prvi broj pripremio je prilog Zašto su uvedeni kompleksni brojevi? U okviru rubrike Matematika u literaturi, koju uređuje prof. Jelena Gusić, donosimo njezin prijevod zanimljive pripovijetke Edgara Allana Poea Zlatni skarabej (poe.doc). Tu je i rubrika Linkovi s izborom matematičkih izvora na Internetu za osnovne i srednje škole u odabiru Darka Žubrinića i Andreja Dujelle. S vremenom ćemo uvoditi i druge rubrike. Tako već sada možemo najaviti rubriku Primjene matematike u kojoj bismo donosili priloge zanimljive za učenike tehničkih i ekonomskih srednjih škola.

Pozivamo vas da se okušate u rješavanju nagradnih zadataka. Nagrade su knjige u izdanju HMD-a. U prvom broju zadatci su povezani s člankom o Vigenèreovoj šifri, pa preporučujemo da pogledate taj članak prije rješavanja zadataka.

Molimo da nam javite ako imate bilo kakve komentare, primjedbe ili sugestije glede sadržaja ovog prvog broja časopisa. Zanima nas koji vam se prilozi najviše sviđaju, te naročito kakve biste priloge voljeli vidjeti u narednim brojevima časopisa. Naša e-mail adresa je mathe@math.hr.

Glavni urednik:

Andrej Dujella