Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
Broj 5, lipanj 2005. ISSN 1334-6083
 
O Rubrike   O Sadržaj
* Uvodna riječ
* Uredništvo
* Matematika u literaturi
* Natjecanja
* Nagradni zadaci
* Iz povijesti matematike
* Upute za autore
* Forum
* Linkovi

*  Mario Matijević: Fraktalni oblici u numeričkim aproksimacijama
Newtonova metoda je najpoznatija iterativna metoda za nalaženje rješenja nelinearnih jednadžbi. Ova metoda je osjetljiva na početne uvjete, što znači da konvergencija ovisi o tome koliko je početna iteracija blizu nekoj od nultočaka. Promatrajući skupove točaka koje "privlači" pojedina nultočka, uočavamo da granice tih skupova imaju fraktalnu strukturu.
*  Bojan Radman: Benfordov zakon
Jeste li znali da Fibonaccijevi brojevi najčešće započinju sa znamenkom 1? Ne samo to, već i brojevi u telefonskom imeniku i u športskim statistikama, brojevi stanovnika u naseljima, duljine rijeka, te mnogi drugi podatci, također najčešće započinju sa znamenkom 1. Benfordov zakon daje objašnjenje ovog zanimljivog fenomena.
*  Šime Šuljić: Mandelbrotov skup
Jednostavnim iteracijskim postupkom na skupu kompleksih brojeva dobiva se fascinatni matematički objekt zvan Mandelbrotov skup. Taj objekt možemo doživjeti i kao jedan novi kontinet koji u sebi krije "otoke", "koraljne grebene", "morske konjice" i mnoge druge zanimljive oblike. Računalni programi nam omogućavaju putovanje tim čudesnim svijetom.
*  Sanja Zeljković: Steganografija
Steganografskim tehnikama tajna se poruka skriva unutar neke druge bezazlene poruke tako da se postojanje tajne poruke ne može uočiti. Digitalna tehnologija daje pregršt mogućnosti za primjenu steganografije, uključujući i onu najrašireniju - metodu skrivanja informacija u digitalnoj slici. Bitove koji ne nose važne informacije može se neprimjetno zamijeniti bitovima informacije koja se želi sakriti.
O O