Hrvatski matematički elektronski časopis math.e

Broj 5 


Uvodna riječDragi čitatelji,

Pred vama je peti broj elektronskog matematičkog časopisa math.e, koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo. I ovaj broj donosi četiri nova članka.

Članak Fraktalni oblici u numeričkim aproksimacijama, autora Maria Matijevića, studenta Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, nastao je u okviru kolegija "Matematičko modeliranje pomoću Wolframove matematike", koji na Fakultetu elektrotehnike i računarstva predaje prof.dr. Mervan Pašić. U članku je, korištenjem programskog paketa Mathematica 5.0, prikazano kako se fraktali pojavljuju pri razmatranju područja konvergencije kod Newtonove metode.

I u ovom broju donosimo jedan članak nastao u okviru kolegija "Metodika nastave matematike" na PMF-MO, pod vodstvom doc.dr. Aleksandre Čižmešije. Ovaj puta je to članak Bojana Radmana Benfordov zakon, u kojem saznajemo zašto mnogi numerički podatci koje susrećemo u svakodnevnom životu počinju sa znamenkom 1.

Autor članka Mandelbrotov skup je prof. Šime Šuljić, profesor matematike u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile, Pazin. U članku se pomoću računalnih programa (apleta) okrivaju fascinantna svojstva najpoznatijeg fraktala - Mandelbrotovog skupa. Posebno izdvajamo izvrsne aplete izrađene u GeoGebri, prvom softveru dinamične geometrije na hrvatskom jeziku.

Članak Steganografija, autorice dipl.ing. Sanje Zeljković govori o modernim tehnikama za skrivanje informacija. Članak je nastao na temelju istoimenog diplomskog rada koji je izrađen pod vodstvom prof.dr.sc. Andreja Dujelle, te nedavno obranjen na PMF-Matematičkom odjelu Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. Jelena Gusić, urednica rubrike Matematika u literaturi, za ovaj je broj pripremila još jedan zadatak R. Granta Woodsa pod naslovom Salaminina krivulja, te pjesmu Mikea Keitha Near a Raven - jednu od najdužih pjesama o broju π.

Podijeljene su nagrade najuspješnijim rješavateljima nagradnih zadataka iz četvrtog broja. Pripremljeni su novi nagradni zadatci, koji su povezani su s člancima Benfordov zakon i Mandelbrotov skup. Nagrade su, kao i do sada, knjige u izdanju HMD-a.

Izlazak sljedećeg, šestog broja časopisa planira se za listopad 2005.

Molimo čitatelje da nam jave komentare, primjedbe i sugestije glede koncepcije i sadržaja časopisa. Također pozivamo sve zainteresirane za suradnju da svojim prilozima sudjeluju u kreiranju idućih brojeva časopisa. Naša e-mail adresa je mathe@math.hr. Svoje komentare o časopisu također možete dati i na Forumu podmlatka HMD-a.

Glavni urednik:

Andrej Dujella