Hrvatski matematički elektronski časopis math.e

http://www.math.hr/~mathe/

ALISINA TABLICA MNOŽENJA


Kliknite za veću sliku

U poznatom dječjem romanu Lewisa Carrolla Alisa u zemlji čudesa, djevojčica Alisa se u jednom trenutku pribojava da je postala netko drugi te se pokušava prisjetiti tablice množenja kako bi provjerila da li još uvijek zna ono što je znala jučer (dok je još sasvim sigurno bila Alisa).

Navedeni odlomak možete pročitati na skeniranoj stranici, no nas zanimaju samo ove rečenice: Da vidimo: četiri puta pet jest dvanaest, a četiri puta šest jest trinaest, a četiri puta sedam je – joj meni! Ako budem ovako dalje, nikad neću doći do dvadeset!

Pretpostavimo li da je Alisina računica točna, ona zaista nikada neće doći do dvadeset! Vaš je zadatak pokušati obrazložiti zašto. Da biste došli do odgovora  morate pretpostaviti da su Alisine tvrdnje istinite ili, bolje rečeno, ustanoviti KADA su one istinite. Tada  ćete, nastavivši niz koji je Alisa započela, shvatiti zašto nikada neće doći do dvadeset!

(Moramo nažalost napomenuti da neki hrvatski prijevodi nisu vjerno preveli navedene rečenice, pa je moguće da naiđete na Alisu u zemlji čudesa koja je dobila drugačije rezultate. Gore navedeni prijevod u potpunosti odgovara izvorniku.)