Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
 Broj 10
O Uvodna riječ
O

Dragi čitatelji,

U desetom broju časopisa math.e donosimo tri nova matematička članka, prilog u rubrici Matematika u literaturi te nakon duljeg vremena i prilog u rubrici Iz povijesti matematike. Riječ je o članku Leonardo i matematika Ane Kuzle, studentice četvrte godine na PMF-Matematičkom odjelu u Zagrebu. U članku se među ostalim analiziraju matematički sadržaji rukopisa Codex Atlanticus Leonarda da Vincija, koji se do 25. veljače 2007. može pogledati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Članak Kosinus-sinus dekompozicija ortogonalnih matrica malog reda napisali su Vjeran Hari, redoviti profesor na PMF-Matematičkom odjelu, i Vida Zadelj-Martić, koja predaje na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U članku se razmatra CS dekompozicija ortogonalnih matrica reda 2, 3 i 4, koja ima primjene na dijagonalizaciju općih simetričnih matrica.

Andreja Halavuk, Ivana Kontrec i Ana Paradi, studentice treće godine nastavničkog studija PMF-Matematičkog odjela, napisale su članak Koordinatni sustav. Članak je zasnovan na seminarskom radu napravljenom u sklopu kolegija o natjecanjima iz matematike i sadrži interaktivne Java applete izrađene pomoću programa GeoGebra.

Članak Dvije igre i njihova generalizacija nastavlja temu o kombinatornim igrama, o kojima smo imali već nekoliko članaka u math.e. Autori su Josip Vuger, student druge godine na PMF-Matematičkom odjelu i Vedran Krčadinac, a riječ je o igrama Nim, Chomp i o općenitim igrama na parcijalno uređenim skupovima.

U rubrici Matematika u literaturi profesorica Jelena Gusić donosi nam prijevode dviju priča-pitalica iz časopisa Scientific American. Objavljujemo novi nagradni zadatak i rješenje nagradnog zadatka iz prošlog broja.

Od desetog broja časopis math.e preseljen je na vlastito računalo, dostupno na prepoznatljivoj adresi http://e.math.hr. Ako uočite "puknute linkove" ili druge pogreške nastale zbog promjene adrese, molimo vas da nam ih dojavite e-mailom.

Math.e server

Pozivamo vas da nam članke i priloge za buduće brojeve šaljete elektroničkom poštom na adresu mathe@math.hr. Pogledajte upute za autore, a članovi uredništva rado će vam pomoći i drugim savjetima. Upite, primjedbe i komentare na deseti broj šaljite nam e-mailom ili ih napišite na forumu.

Glavni urednik:

  Vedran Krčadinac
O ---O