Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
 Broj 8
O Uvodna riječ
O

Dragi čitatelji,

Pred vama je osmi broj časopisa math.e kojeg izdaje Hrvatsko matematičko društvo. U ovom broju donosimo tri matematička članka i jedan opsežan prilog u rubrici Matematika u literaturi: znanstvenofantastičnu priču Wangovi sagovi australskog autora Grega Egana. Priču objavljujemo uz dopuštenje autora u prijevodu Predraga Raosa.

Matematička pozadina ove priče opisana je u članku Wangove pločice autorice Martine Balagović, asistentice na PMF-Matematičkom odjelu u Zagrebu. U njemu možete pročitati kako je pitanje odlučivosti problema popločavanja dovelo do prvog aperiodičnog skupa pločica i do modela za univerzalno računalo pomoću kupaonskih pločica s obojanim rubovima! Ti su teoretski rezultati našli primjenu u kompjuterskoj grafici, kad je potrebno malenim uzorkom prekriti veliku površinu bez očitog ponavljanja, te u naprednim biotehnološkim istraživanjima u kojima se pokušava izgraditi biološko računalo pomoću DNK.

Do sada smo u našem časopisu objavili dva članka vezana uz matematičke igre. U trećem broju objavljen je članak o teoriji igara, koji se bavi igrama za dva igrača s nepotpunom informacijom i elementima slučajnosti. Članak Kombinatorne igre Matka Botinčana, objavljen u šestom broju, bavi se igrama za dva igrača s potpunom informacijom i bez elemenata slučajnosti, sličnim poznatoj igri Nim. U ovom broju objavljujemo članak Boss puzzle Slavena Kožića, studenta druge godine na PMF-Matematičkom odjelu. Radi se o kombinatornoj igri za jednog igrača, slagalici Sama Loyda poznatoj i kao 14-15 puzzle. U članku osim metode za slaganje, odnosno dokaza nemogućnosti slaganja ove igre, možete pronaći uvod u grupe permutacija. Taj je važan matematički pojam prikazan na zanimljiv i pristupačan način pomoću igračih karata.

Ljiljana Kuljanac, apsolventica na PMF-Matematičkom odjelu i Sanja Varošanec, profesorica na istom fakultetu, napisale su članak Dokazi bez riječi, 64 = 65 i zlatni rez. U njemu objašnjavaju grešku u poznatom vizualnom "dokazu" da je 64 = 65 i uočavaju vezu sa zlatnim rezom. Slike u tom članku napravljene su pomoću programa GeoGebra.

U rubrici Natjecanja objavljeni su popisi natjecatelja i zadaci s školskih matematičkih natjecanja u 2006. godini. Uređivanje ove rubrike preuzela je Mea Bombardelli. Nažalost nismo dobili nijedno točno rješenje nagradnih zadataka postavljenih u 6. broju. Zato objavljujemo njihova rješenja, a u ovom broju postavljamo novi nagradni zadatak. Najbržeg rješavatelja nagradit ćemo knjigom Diaspora Grega Egana.

Na forumu za podršku nastavi na PMF-Matematičkom odjelu degiorgi.math.hr otvoreno je nekoliko podforuma za naš časopis. Zahvaljujemo administratoru Vedranu Šegi. Osim toga, temeljito je obnovljena "unutrašnja struktura" časopisa (HTML). Nastojali smo u što većoj mjeri zadržati vizualni identitet i povećati čitljivost na različitim preglednicima i uz različite postavke. Pripremljen je uzorak za buduće članke u math.e.

Pozivamo vas da nam sve primjedbe, sugestije i pitanja javite e-mailom na adresu mathe@math.hr ili ih iznesete na Forumu. Rado ćemo vam pomoći pri izboru teme i savjetima za oblikovanje budućih članaka namijenjenih objavljivanju u math.e.

Glavni urednik:

  Vedran Krčadinac
O ---O