Hrvatski matematički elektronski časopis math.e

Broj 6 


Uvodna riječDragi čitatelji,

Pred vama je šesti broj elektronskog matematičkog časopisa math.e, koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo, koji donosi četiri nova članka.

U članku Kombinatorne igre, autora Matka Botinčana, asistenta na PMF - Matematičkom odjelu (trenutno na doktorskom studiju u Aachenu), preko poznate matematičke igre Nim čitatelji se upoznaju s osnovnim pojmovima iz kombinatorne teorije igara. Za razliku od članka o teoriji igara iz trećeg broja časopisa, ovdje se promatraju nekooperativne igre potpune informacije bez elemenata slučajnosti.

U članku Kromatski broj ravnine - neriješeni problem o bojenju Vjekoslav Kovač, asistent na PMF - Matematičkom odjelu, upoznaje nas s jednim od najpoznatijih problema iz kombinatorne geometrije koji je, zbog svoje elegancije i prividne jednostavnosti, tijekom više od pola stoljeća zaokupljao umove mnogih slavnih matematičara. Premda do danas nije riješen, doprinio je razvoju mnogih matematičkih disciplina, kao što su kombinatorika, geometrija i matematička logika.

Anamari Nakić i Ivo Ugrina, studenti na PMF - Matematičkom odjelu, u članku Internet baza matematičkih pojmova e-Ghetaldus opisuju svoju bazu matematičkih definicija na hrvatskom jeziku. U članku je objašnjena motivacija za kreiranje ovakve baze, te su opisani informatički alati korišteni u njezinoj implementaciji. Objašnjen je i postupak koji se koristi da bi baza pronašla točne odgovore i kada upit ne odgovara u potpunosti niti jednom pojmu koji je sadržan u njoj.

Članak Matematika parnog stroja, autora Tvrtka Tadića, studenta na PMF - Matematičkom odjelu, govori o različitim pokušajima da se parni stroj učini što efikasnijim. Članak donosi ilustracije, izrađene korištenjem računalnog programa The Geometer's Sketchpad, rješenja ovog problema koja su dobili znameniti izumitelji i matematičari Watt, Čebišev, Peaucellier i Lipkin.

Uz svaki članak smo ponudili i print-verziju (kao i u dosadašnjim brojevima) te pdf verziju (korištenjem alata PrimoPDF).

U rubrici Matematika u literaturi, donosimo rješenje zadatka postavljenog u priči R. Granta Woodsa Salaminina krivulja u prošlom broju, koje je pripremila urednica rubrike prof. Jelena Gusić, te zadatak iz Alise u zemlji čudesa Lewisa Carrolla, koji nam je poslala Maja Rendić, apsolventica matematike i informatike na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Podijeljene su nagrade najuspješnijim rješavateljima nagradnih zadataka iz petog broja. Pripremljeni su novi nagradni zadatci, koji su povezani su s člancima Kromatski broj ravnine - neriješeni problem o bojenju i Kombinatorne igre. Nagrade su, kao i do sada, knjige u izdanju HMD-a.

Izlazak sljedećeg, sedmog broja časopisa planira se za veljaču 2006. godine.

U nekim od dosadašnjih uvodnika spominjao sam različite web stranice koje imaju link na stranice našeg časopisa. Ovom prilikom bih spomenuo osnovne i srednje škole s čijih stranica smo do sada dobivali posjetitelje: V. gimnazija, Zagreb, XV. gimnazija, Zagreb, Gimnazija Fran Galović, Koprivnica, Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb, Osnovna škola Petra Kanavelića, Korčula, Ekonomsko-turistička škola, Karlovac, Tehnička škola, Daruvar, Osnovna škola Strahoninec, Srednja škola Markantuna de Dominisa, Rab, Tehnička škola, Požega, Osnovna škola dr. fra Karlo Balić, Šestanovac.

Molimo čitatelje da nam jave komentare, primjedbe i sugestije glede koncepcije i sadržaja časopisa. Također pozivamo sve zainteresirane za suradnju da svojim prilozima sudjeluju u kreiranju idućih brojeva časopisa. Naša e-mail adresa je mathe@math.hr. Svoje komentare o časopisu također možete dati na Forumu podmlatka HMD-a i na Forumu Degiorgi.

Glavni urednik:

Andrej Dujella