Hrvatski matematički elektronski časopis math.e

Broj 7 


Uvodna riječDragi čitatelji,

Pred vama je sedmi broj elektronskog matematičkog časopisa math.e, koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo. Kao i prethodni brojevi, ovaj broj vam donosi četiri nova članka.

Kristina Krulić, asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, u članku Popločavanja ravnine potpuno klasificira pravilna i Arhimedova popločavanja ravnine pravilnim mnogokutima. Slike u članku izrađene su u programskom jeziku Logo, pomoću programa dostupnih na kraju članka. Logotip našeg časopisa napravljen je na osnovu popločavanja ravnine jednim nekonveksnim mnogokutom.

U Dubrovniku je u 17. stoljeću živio i radio učitelj matematike Petar Damjan Ohmučević. Bavio se pomorskom problematikom, između ostalog izračunavanjem volumena broda. U njegovom rješenju prepoznajemo jednu od osnovnih ideja infinitezimalnog računa, na kojoj se zasniva moderna definicija Riemannovog integrala. Više o tome pročitajte u članku Petar Damjan Ohmučević i računanje volumena broda autorice Marije Mlinarević, studentice na PMF - Matematičkom odjelu.

Članak O Oberwolfach problemu autora Dine Sejdinovića i Alena Kopića, studenata na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, bavi se jednim problemom teorije grafova vezanim uz raspored sjedenja na konferencijskim večerama. Problem je dobio ime po poznatom matematičkom institutu u Oberwolfachu u Njemačkoj. Organizatori konferencija u Oberwolfachu trude se napraviti raspored sjedenja uz koji će se sudionici što bolje upoznati. Kao što ćete vidjeti u članku, to nije uvijek moguće, čak ni kada su ispunjeni nužni uvjeti za postojanje idealnog rasporeda.

Hrvoje Čavrak, student matematike na PMF - Matematičkom odjelu, u trećem broju pisao je o stroju za šifriranje Enigma. Za ovaj broj napisao je članak Catalanovi brojevi o brojevima koji se misteriozno pojavljuju kao rješenja mnoštva naizgled nepovezanih kombinatornih problema. Članak je popraćen primjerima izrađenim u programskom sustavu Mathematica.

U rubrici Matematika u literaturi, donosimo rješenje zadatka iz Alise u zemlji čudesa, postavljenog u prethodnom broju. Osim toga donosimo ulomak Idealan matematičar iz knjige P.J. Davisa, R. Herscha i E.A. Marchisotto Doživljaj matematike.

Nažalost nismo dobili rješenja nagradnih zadataka postavljenih u prethodnom broju. Zbog toga zadaci ostaju otvoreni, a nagrada se povećava: rješavatelji mogu izabrati dvije knjige s popisa izdanja HMD-a.

Pozivamo sve zainteresirane da doprinesu članke za iduće brojeve našeg časopisa. Rado ćemo pomoći pri izboru teme, a pozivamo vas i da nam javite sve primjedbe, sugestije i komentare vezane uz časopis. Naša e-mail adresa je mathe@math.hr.

Od sedmog broja mjesto glavnog urednika preuzeo je Vedran Krčadinac.

Andrej Dujella   i   Vedran Krčadinac