Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
 Broj 11
O Uvodna riječ
O

Dragi čitatelji,

Pred vama je jedanaesti broj časopisa math.e koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo. Donosimo vam tri matematička članka, prilog u rubrici Matematika u literaturi, zadatke s nedavno održanih matematičkih natjecanja i novi nagradni zadatak.

Bojana Kodrič, studentica treće godine na PMF-Matematičkom odjelu, napisala je članak Nadrealni brojevi. U njemu opisuje rekurzivnu konstrukciju Johna Hortona Conwaya kojom, počevši od praznog skupa, dobivamo sve realne brojeve, beskonačne ordinalne brojeve, infinitezimalne brojeve i još mnoge "čudne" klase brojeva. Uz temu članka vezan je i prilog u rubrici Matematika u literaturi, ulomak iz matematičke novele Donalda Knutha Surreal numbers. How two ex-students turned on to pure mathematics and found total happiness.

Članak LiveGraphics3D napisali su Ines Šimičić, studentica četvrte godine na PMF-Matematičkom odjelu, Vedran Šego, asistent na istom fakultetu i Vedran Krčadinac. Riječ je o Java appletu Martina Krausa za interaktivni prikaz trodimenzionalnih objekata izrađenih u programskom sustavu Mathematica. Primjere korištenja tog appleta pogledajte u članku i na forumu math.e. Nadamo se da će se applet koristiti i u budućim člancima našeg časopisa i time pridonijeti njegovoj interaktivnosti i prednostima koje pruža izdavanje na webu.

Treći članak, Teorija klasifikacije, napisao je Domagoj Vrgoč, koji je nedavno diplomirao na PMF-Matematičkom odjelu. Članak prikazuje Morleyev teorem o kategoričnosti, jedan do fundamentalnih rezultata grane matematičke logike poznate kao teorija modela, i neke srodne rezultate. U njima se nastoji odgovoriti na pitanje koliko različitih modela može imati neka aksiomatski zadana teorija.

Urednica rubrike Natjecanja, Mea Bombardelli, temeljito je obnovila rubriku i dodala zadatke i natjecatelje iz 2007. godine. Dodani su kratki opisi natjecanja za učenike i za studente, a sadržaj je sada organiziran u pregledne tablice. Objavljeno je rješenje i imena nagrađenih rješavatelja nagradnog zadatka iz 10. broja, a novi nagradni zadatak povezan je s člankom Nadrealni brojevi. Pozivamo vas da nam rješenja šaljete e-mailom na adresu mathe@math.hr.

Pored našeg stalnog sponzora, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, izlaženje 11. broja financijski je pomoglo poduzeće Systemcom, distributer programskog sustava Mathematica za Hrvatsku.

Nekoliko prijedloga tema za buduće članke u math.e objavljeno je na forumu. Ako želite pisati članak na neku od tih tema ili na vlastitu temu, pozivamo vas da nam se javite e-mailom. I dalje su dostupne upute za autore, a članovi uredništva rado će vam pomoći drugim savjetima. Primjedbe i komentare na jedanaesti broj napišite na forumu ili nam ih pošaljite e-mailom!

Glavni urednik:

  Vedran Krčadinac
O ---O