Hrvatski matematički elektronski časopis math.e
 Broj 13
O Uvodna riječ
O

Dragi čitatelji,

Objavljen je trinaesti broj Hrvatskog matematičkog elektroničkog časopisa math.e, koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo. U novom broju donosimo tri matematička članka.

Ivica Gusić, redoviti profesor na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, napisao je članak Ideja jednoznačne faktorizacije I. To je prvi dio opsežnog rada o jednoj od fundamentalnih tema algebre, rastavu na nerastavljive faktore i njegovoj jedinstvenosti. U prvom dijelu profesor Gusić piše o aritmetičkom slučaju, tj. slučaju brojeva.

Još jedan članak u nastavcima je Distribucija prim brojeva i Riemannova zeta-funkcija; prvi dio kojeg je napisao Boris Širola, izvanredni profesor na PMF-Matematičkom odjelu u Zagrebu. Profesor Širola uvodi nas u analizu funkcija kompleksne varijable, Riemannovu zeta-funkciju i glasovitu Riemannovu hipotezu. Riječ je o jednom od najvažnijih otvorenih problema matematike za kojeg je Clay Mathematics Institute ponudio nagradu od milijun dolara.

Treći članak, Logističko preslikavanje, napisao je Vjekoslav-Leonard Prčić, student diplomskog studija Računarska znanost na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Članak je nastao na temelju seminarskog rada i govori nam o logističkom preslikavanju sa stajališta teorije dinamičkih sustava. Logističko preslikavanje koristi se za modeliranje rasta populacije u uvjetima ograničenih resursa.

Od prošlog broja obnovljena je stranica s linkovima. Nažalost nije ostvaren plan da u ovoj godini objavimo dva broja časopisa. Pozivamo zainteresirane čitatelje da nam šalju svoje priloge za buduće brojeve časopisa na adresu mathe@math.hr. Rado ćemo vam pomoći pri izboru teme i drugim savjetima, a podsjećamo da su dostupne upute za autore.

Glavni urednik:

  Vedran Krčadinac
O ---O