Hrvatski matematički elektronski časopis math.e

Broj 1 

 


  Emina Tihomirović:
Matematičari na poštanskim markama

Arhimed na poštanskim markama

Marka objavljena u Nikaragvi 15.5.1971. u sklopu serije "Las 10 formulas matematicas que cambiaron la faz da la tierra".

BIOGRAFIJA

Arhimed je rođen oko 287. godine prije Krista u Sirakuzi na Siciliji. U to vrijeme Sirakuza je bila nezavisna grčka grad-država s 500-godišnjom povijesti.
Neko vrijeme Arhimed je proveo u Aleksandriji u Egiptu, gdje je pod vodstvom Euklida studirao, no većinu svog života ipak je proveo u rodnoj Sirakuzi. Njegov otac Fidija bio je astronom i vjerojatno je bio u rodu s Hieronom II., kraljem Sirakuze. Ne zna se je li Arhimed bio oženjen i je li imao djece. Za vrijeme II. punskog rata poginuo je (212. ili 211. godine prije Krista) u Sirakuzi, braneći je od pljačke rimske vojske. Ubio ga je rimski vojnik, premda je rimski vojskovođa Marcelo bio naredio da se Arhimedov život poštedi.
Od sačuvanih Arhimedovih djela najvažnija su: O kugli i valjku, O sferoidima i konoidima, O mjerenju kruga, Metoda, O plivanju tijela, O ravnoteži ravnih likova.
Upisivanjem pravilnih poligona od 6, 12, 24, 38 i 96 stranica u krug i njihovim opisivanjem oko kruga Arhimed je našao da se broj π nalazi između 3 1/7 i 3 10/71, što približno odgovara vrijednosti π = 3.14. Primjenom te metode na tijela došao je do zaključka da se obujmi stošca, kugle i valjka jednakih polumjera i visina odnose kao 1:2:3.
Osim statike čvrstih tijela, Arhimed je dao temelje i hidrostatike. Tradicija Arhimedu pripisuje i važna dostignuća na tehničkom polju: Arhimedov valjak, Arhimedov koloturnik, a i neke druge ratne strojeve, no danas je ipak teško sa sigurnošću odvojiti istinu od legende.

Opširnija Arhimedova biografija nalazi se na ovoj stranici.

Marka objavljena u Španjolskoj 24.3.1963. u čast španjolskog slikara Jose de Riberae.
Marka objavljena u Demokratskoj Republici Njemačkoj 13.11.1973.
Marka objavljena je u San Marinu 21.4.1982. u sklopu serije slavnih znanstvenika.
Marka objavljena u Grčkoj 28.4.1983. kao jedna od dviju maraka iz "Europa serije".
Marka objavljena u Italiji 2.5.1983. kao jedna od dviju maraka iz "Europa serije".