Međunarodni dan svjetlosti

lokacija: 
Oris Kuća arhitekture
vrijeme: 
17.05.2019 - 16:30 - 19:00

Projekt MEĐUNARODNI DAN SVJETLOSTI u Hrvatskoj pridružuje se inicijativi organizacije UNESCO koja je 16. svibnja proglasila za International Day of Light.

Toga dana emitirana je prva laserska zraka u nama znanoj povijesti - naime, Theodore Harold Maiman konstruirao je 1960. prvi laser kojemu je aktivna tvar bio kristal rubina stimuliran bijelom svjetlošću. Poslije je nastao prvi plinski laser, sa smjesom helija i neona – 1961., prvi poluvodički laser – 1962., te prvi tekućinski laser –1963.

Zbog kvalitete svjetla i drugih naprednih karakteristika, laseri se koriste u svim područjima ljudske djelatnosti. Danas laseri pokrivaju valne duljine zračenja od dalekoga ultraljubičastoga pa sve do dalekog infracrvenoga područja, a radi se i na konstrukciji lasera u području rendgenskoga zračenja.

Laseri su tehnologija koja značajno preobražava naš dosadašnji način života. Više od dvadeset Nobelovih nagrada dodjeljeno je za doprinose različitih  istraživanja na području lasera i njegove primjene. U zadnjih dvadeset godina čak devet puta Nobelova nagrada za fiziku pripala je znanstvenom polju istraživanja o laserima.

Laseri su proslavljeni i kao dio popularne kulture, a možda najpoznatiji primjer su futuristički laserski mačevi iz Ratovi zvijezda.

 

Svrha Međunarodnog dana svjetlosti je da usmjeri našu pozornost na fenomen svjetlosti, svjetla, te bolje razumijevanje i uvažavanje njene uloge i važnosti koju ima u životima ljudi, podjednako na područjima znanosti, medicine, komunikacije, energije, tehnologije, koliko i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja.  

 
 

Međunarodni dan svjetlosti u Hrvatskoj upriličen je u Oris Kući arhitekture u Zagrebu u petak, 17.5. s početkom u 16:30 .

Predstavljaju se četiri  teme:

  • Legende svjetla – 48 hrvatskih svjetionika

  • Teslina MUNJARA u Ozlju

  • Nikola Tesla Experience Center Karlovac

  • Pozdrav suncu u Zadru i Ekumena u Rijeci – Ode svjetlosti Nikole Bašića

 

Više o Međunarodnom danu svjetlosti i događaju možete pročitati ovdje.

 

Share this